KUŞLARDA MUAYENE
Kuşunuzu veteriner hekime götürmeden önce dikkat etmeniz hususlar;
Eğer mümkünse kuş muayeneye kafesiyle birlikte getirilmelidir. Buradaki amaç veteriner hekimin kafesi inceleyerek kuşun dışkısının kıvamı, rengi ya da maması ile ilgili bilgilere ulaşabilmesidir.
Kafesle birlikte getirirken dikkat etmeniz gereken diğer konu ise kuşun yolda üşümemesi gerektiğidir. Bu sebeple kafesi bir bez ile sarmanız önemlidir. Aksi halde zaten bir hastalıkla boğuşan kuşunuz daha da kötüleşecektir.
Kuşunuzu ne zaman veteriner hekime götürmelisiniz?
En kısa zamanda muayene edilmesi gereken belirtiler:
- Dışkının görünümü ve miktarındaki ani değişimler,
- İştahsızlık,
- Duruş ve davranış değişiklikleri,
- Tüylerini kabartma,
- Anormal sesler ve solunumdaki değişmeler,
- Vücudun herhangi bir kısmında ani şekillenen şişmeler,
- Kanama veya yaralanmalar,
- Kusma,
- Ağız ya da kulaklarda akıntı.
24 saat içinde muayene edilmesi gereken durumlar:
- Su tüketiminde artma ya da azalma,
- Vücut ağırlındaki değişimler,
- Burun akıntısı,
- Dışkının görünümü ya da miktarındaki değişim,
- Yiyecek alımında azalma.
MUHABBET KUŞU
YAŞAM SÜRESİ
Bu bir muhabbet kuşu ise, ideal koşullarda 10-12 yaşına kadar yaşaması umulabilir. Normal olarak, muhabbet kuşları uzun yaşamazlar. Kuşların çoğu beş ile on yıl arası yaşam sürerler.
MUHABBET KUŞLARINDA BESLENME
Günde en az bir kez içme suyunu yenilemelisiniz. Günlük kuş yemi porsiyonu ve taze yiyeceklerin yanı sıra, daima taze ve temiz içme suyuna ihtiyaç duyarlar. Kuşlarınız için çok zararlı olabilecek gıdalar olduğu gibi çok yararlı olabilecek gıdalar da vardır. Eğer taze sebze ya da meyve yiyorsanız kuşunuz bunları yiyebilir. Haşlanmış, tuzsuz pirinci çok sıcak olmaması şartıyla kuşunuza verebilirsiniz. Ayrıca kurumuş ekmek parçaları ve peksimet de verebilirsiniz .Muhabbet kuşlarının bala karşı da ayrı bir zafiyeti vardır ,arada bir ödül niyetine çok az miktarda bal verebilirsiniz miktarı asla abartmayın çok kalorili ve şekerli bir gıda olduğundan tehlikeli olabilir.Kuşunuza asla tuzlu, baharatlı yağlı gıdalar vermemelisiniz. Ayrıca kafein ve alkol içeren içecekler de asla kuşlara verilmemelidir. Kuşlarınız taze elma ve armuta asla hayır demeyecektir.Elma, Üzüm, Armut, Muz, Böğürtlen, Ananas, Kuş üzümü, Şeftali, ,Ayva gibi meyveleri verebilirsiniz.Asla Avokado (çok yağlı ve toksiktir), Greyfurt, Limon gibi meyveleri vermeyin!Patlıcan, Bezelye, Havuç, Brokoli, Salatalık, Pazı, Ispanak, Rezene, Lahana, Kereviz sapı, Biber, Mısır (sütlü ve yumuşak), Iceberg marul, Haşlanmış patates, Pırasa, Yer elması, Semizotu gibi sebzeleri de verebilirsiniz.
MUHABBET KUŞLARININ BANYO İHTİYACI
Muhabbet kuşları haftada bir kez ya da daha az sıklıkta da olsa yıkanmayı severler. Banyo kuşlar için hem tüy bakımı hem de sosyal eğlenceli bir olaydır.Kuşların kimisi geniş bir banyo kabı ister kimi si kenarlıklı bir banyo.Bazıları püskürtme su ile yıkanmayı sever bazısı muslukta sahibinin avucu içinde yıkanır.Her kuşun kendine göre sevdiği bir banyo stili vardı.Siz kuşunuzun hangisini sevdiğini deneyerek öğrenmelisiniz.Banyo sonrası kuşunuzu kurutmanıza gerek yoktur, o kendi kendine silkelenerek kurumaya çalışır.Ama yine de banyo sonrası hava akımı olmayan sıcak güneş gören kuytu bir bölüme alırsanız daha iyi olur.
Muhabbet Kuşlarına Özgü Davranışlar (Kendi Başına Yaptıkları)
Muhabbet kuşları kafeste zaman geçirirken kendi kendilerine bir takım hareketler yaparlar. Bunlar titreme kaşınma, tüyleri kabartma, esneme, gerinme, gaga gıcırdatma kuyruk sallama uyuma gibi hareketlerdir.Bunlar kuşlar için normal davranışlardır.
© 2013 Tüm Hakları Ataşehir Veteriner Kliniğine aittir. I Yasal Uyarı