Papağan, papağansılar (Psittaciformes) takımını oluşturan kıvrık gagalı, etli ve kalın dilli, parlak tüylü, sıcak yerlerde yaşayan kuş türleridir. Tropik bölgelere dağılmış 300'ü aşkın türü olan bir kuş grubudur. İçlerinden birçok tür muhabbetkuşu , kakadu, ara ve kea gibi adlarla tanınır.
Ayakları kısa ve ikisi önde, ikisi arkada olmak üzere dört parmağa sahiptir. Ön parmakların dipleri kısa bir zarla birbirine bağlıdır. Arkaya yönelik birinci ve dördüncü parmak geriden kavrar ve gaganın yardımı ile iyi bir şekilde tırmanabilirler. Gagalarını 3.bir ayak gibi kullanmaları sebebiyle en iyi tırmanan kuş olarak adlandırılırlar, bu yüzden uçucu olmaktan çok tırmanıcı olma özellikleriyle tanınırlar. Kalın ve kıvrık üst gaga hareketlidir. Alt gaga ise yiyecekleri kırma işlemini gerçekleştirir. Güçlü gagaları sayesinde sert yemleri kolaylıkla kırabilirler. Kalın ve etli olan dil, aynı zamanda dokunma organı görevini de yapar. Kuyruk ise bazılarında küt bazılarında ise uzun olabilmektedir.
Papağanların kanatları nispeten kısadır. Bununla beraber, Yeni Zelanda papağanı hariç hepsi iyi uçucudur. Genelde çift veya grup halinde çığlık çığlığa uçarlar. Avustralya'da yaşayan kakadular, binlerce fertten meydana gelen sürüler halinde seyahat ederler.
Beslenirken veya dinlenirken genelde sakin olan hayvanlardır.
Papağanlar doğal ortamda, ormanlarda ağaçlarda yaşarlar bu sebepten ötürü kafeslerine çiğnemeleri için ağaç parçaları koymak da yarar vardır.
Fakat çok iyi hafızaya sahip olmaları ve insan sesini çok iyi taklit edebilme yeteneklerinden dolayı evlerde beslenmeye başlanmıştır.
En tanınmış konuşan türü Jako'dur. Jako’lar 1000 kelimeyi ezberleyebilirler, çok güçlü hafızaları vardır. Ülkemizde kolaylıkla elde edebileceğiz Sultan papağanı 10 kelimeye kadar, Cennet papağanları ise 1-2 kelimeye kadar ezberleyebilmektedir. Genellikle erkekler dişilerden daha iyi konuşurlar. Eğitimleri sabır ister ve ceza yöntemiyle eğitimleri tercih edilmemektedir.
Muhabbet kuşu gibi bazı türlerin konuşmaları ıslığa benzer olduğu için farkedilemeyebilir. Kuşların konuşma yeteneğini, eğitim, genetik ve geçmiş deneyimler etkileyebilmektedir.
Papağanlar kuşlar sınıfı içersinde beyin organizasyonu en gelişmiş canlılardır.
Ortalama ömürleri 70 yıl kadar , kafeste yaşayanlar 30-50 yıl kadar yaşayabilir.Yumurta sayısı 2-8 adet olup kuluçka süreleri 17-28 gündür. Küçük cüsseliler bir kez, büyük cüsseliler iki defa kuluçkaya yatarlar. Kuluçkaya sadece dişi yatar, ancak yavru bakımını her iki eşey de üstlenir.
© 2013 Tüm Hakları Ataşehir Veteriner Kliniğine aittir. I Yasal Uyarı