Aşı yapılacak hayvan veteriner hekim tarafından muayene edilip tamamen sağlıklı görüldüğü takdirde aşılama programına başlanılabilir.
Aşılamaya başlamadan önce iç ve dış parazit tedavisi yapılıp vücut direnci artırılmalıdır. Aşılama öncesi vücut ısısına çok dikkat edilmelidir. Yavru ve yetişkinlerin normal vücut sıcaklığı ortalama 38-39 derecedir.
Hamilelik dönemindeki aşı uygulamaları strese neden olacağından hamileyken aşı uygulanmamalıdır.
Antibiyotik tedavisi ve kortikosteroid (kortizon) gibi ilaç uygulanmış kedi ve köpeklere aşı yapılmamalıdır. Eğer kullanılmışsa son kullanıldığı günden itibaren 1 hafta geçmiş olması gerekir.
Östrustaki (kızgınlıkta) olan köpeklere aşı uygulanmamalı, bu dönemi atlatıncaya kadar aşı ertelenmelidir.
Aşılamadan iki gün öncesi ve iki gün sonrası dönemde yıkama işlemi yapılmamalıdır. Eğer hayvan kirliyse nemli bir bez veya kuru şampuanla temizlenmelidir.
Ev ya da sahip değişikliği, hastalık, yolculuk gibi hayvanın stresli olabileceği dönemlerde bir müddet normal düzen sağlanıncaya kadar aşılama ertelenmelidir.
Yavrular, aşılama programı başlayıp bitene kadar diğer hayvanlarla temas ettirilmemeli, dışarı çıkarılıp gezdirilmemelidir, zorunlu durumlarda taşıma kabı veya kucakta taşınmalıdır.
Aşılama tarihlerine dikkat edilmeli, yıllık aşı zamanı gelen hayvanlar aynı zaman dilimlerinde aşılanmalıdırlar.
Yavruların ilk aşılamaya başlama zamanı altı ve yedinci haftalardır.Bundan önce uygulanan aşılar anneden aldığı maternal antikorlar nedeniyle yeterli korumayı sağlayamazlar.
Aşılama öncesi yavrulara iyi bir bakım ve beslenme uygulanmalı zayıf ve halsiz görünen hayvanların genel durumu düzeltildikten sonra aşı uygulaması yapılmalıdır.
Aşılama programı bittikten yaklaşık bir hafta sonra yavruyu dışarı çıkarıp gezdirebilirsiniz.
© 2013 Tüm Hakları Ataşehir Veteriner Kliniğine aittir. I Yasal Uyarı