KEDİ VİRAL ÜST YOLU ENFEKSİYONU (KEDİ GRİBİ)
Özellikle yavru kediler için önemli olan üst solunum yolu hastalıklarının çoğu Herpervirus ve Calicivirus tarafından bir kısmı da Chlamydia, Pasteurella ve Mycoplasmalar tarfından meydana getirilmektedir.Hastalığa sebep olan bu viruslar türe spesifiktir insana yada bir başka cins hayvana (köpek, kuş ? )bulaşmamaktadır.
BULAŞMA
Enfekte kedi göz, burun sıvıları aracılığıyla hastalığı diğer kedilere bulaştırmaktadır. Hapşırma, öksürme, soluma yoluyla virus ortama bırakılır. Hasta kedilerin temas ettiği eşyalar, mama kapları, tuvalet kapları,taşıma kapları ve insan eli bulaşma yolları arasında yer almaktadır. Virus uygun ortamda bir hafta canlılığını koruyabilmektedir.
Hastalığa yakalanmış ve geçirmiş kediler gizli taşıyıcıdırlar. Herhengi bir belirti göstermeden hastalığı yayarlar.Ayrıca vücut dirençleri düşer düşmez hastalık tekrar nüksedebilmektedir.Hamile kedilerde hamilelik ve doğum yoğun stres kaynağı olduğunda dolayı yeni doğan yavrulara daha yoğun virus salınımına bağlı bulaşma şekillenebilmektedir.
BELİRTİLER
Hapşırma, burun akıntısı, göz akıntısı, öksürük, ağız ve burun mukozasında yaralar, hırıltılı solunum, ateş, ses değişikliği en sık görülen belirtilerdir. Bunlarla beraber yoğun burun akıntısına bağlı burunda tıkanıklık nefes almada güçlük, yoğun göz akıntısına bağlı göz kapaklarında çapaklanmayla beraber kapanma gözlenir.Özellikle kapanan göz kapaklarıyla birlikte akıntı gözde şişlik meydana getirir ve uzun süre bu şekilde kalan gözün üst tabakasında ülserler meydana gelebilmektedir.Tüm bu belirtilerin eşliğinde kapanan burun, ağız ve dildeki yaralar yüzünden kedi yeterli beslenemez daha da güçsüz düşer.
TEDAVİ
Hastalık viral kaynaklı olduğu için net bir tedavisi olmamakla birlikte , hastaya yapılacak olan yoğun antibiyotik tedavisi , vitamin takviyesi yapılmaktadır.Bu sistemik tedavinin yanı sıra göz için pansuman ve antibiyotikli damla,ağızdaki yaralar için ağız antiseptiği,burun tıkanıklığı için burun içi solüsyonlar ve damlalar uygulanarak hastanın iyileşmesi sağlanır.Yemek yememe durumlarında hastaya damar yolu ile sıvı ve mineral takviyesi yapılmalıdır.Tedavi süresince hasta sıcak ve sessiz ortamda dinlendirilmelidir.
KORUNMA
Sağlılklı kedilerde aşılama ile bu hastalıktan korunma sağlanabilmektedir.Kedilerde uygulanan karma aşı bu hastalığa karşı koruma sağlamaktadır.Yavru kedilerde 9-10 haftalıkken aşılama yapılabilmektedir.İlk aşılamadan 3-4 hafta sonra 2.doz uygulanır.Sonrasında senelik tekrarlarla korunma sağlanır.
© 2013 Tüm Hakları Ataşehir Veteriner Kliniğine aittir. I Yasal Uyarı