Tavşanların beslenmesi doğru ve uygun şekilde yapıldığında hem sağlıklı kilo alması hem de diğer bir takım hastalıklara yakalanmaması sağlanabilir. Beslenmeye ilişkin hatalar sonucu oluşan ishaller, sindirim sisteminde sayıları hızla artarak ölümlere sebebiyet veren Clostiridium türleri, bağırsak tıkanmaları ve diş problemleri gibi bir çok sağlık problemini sadece iyi bir beslenme ile engellemek mümkündür.
Tavşanlarda beslenme ile ilgili fikir sahibi olabilmek için öncelikle sindirim sistemleri hakkında fikir sahibi olunmalıdır. Tavşanların sindirim sistemi kedi köpeklerinkinden oldukça farklıdır.
Tavşanların kör bağırsaklarında bulunan yararlı mikroorganizmalar özellikle selüloz gibi sindirimi güç besin maddelerinin parçalanmasını sağlayarak hem kendileri için enerji kaynağı elde eder hemde tavşanların selülozdan faydalanmasını sağlar. Körbağırsakta yaşayan bu mikroorganizmalar tavşanın sindirim sistemine ilişkin büyük önem taşımaktadır. Hastalık hallerinde bilinçsizce kullanılan antibiyotiklerin bu mikroorganizmaları öldürmesi hayvanın beslenmesini olumsuz yönde etkiler bu sebeple veteriner hekiminize danışmadan asla ilaç kullanmayın.
Tavşanlar otobur hayvanlar oldukları için beslenmeleride bitkisel yemlere dayanır. Doğal yaşamlarından evlerimize konuk olan tavşanlara tavşan gibi davranmalı onlara en azından bunu verebilmeliyiz. Sizin sevdiğiniz bir çikolata, cips gibi yiyecek maddelerini tavşanlara vermek son derece yanlıştır. Bu konu sadece tavşanlar için değil tüm evcil hayvanlar için aynı şekildedir.
Tavşanlar azar azar ve sık sık yerler. Dışkılamaları ise genel itibariyle yumuşak dışkı ve zeytin tanesine benzeyen sert dışkı diye ikiye ayrılır. Yumuşak dışkının görünümü üzüm salkımına benzer ve etrafı sümüksü bir tabaka ile çevrilmiş gibidir. Bu dışkının %70 i sudur ve içerisinde proteinler, b grubu vitaminler ve mineraller bulunur.
Tavşanlar anne sütüne ilaveten katı yem yemeye başladıkları zaman diliminden itibaren zengin içerikli bu dışkıyı yerler, bu onlar için normal bir olaydır.
© 2013 Tüm Hakları Ataşehir Veteriner Kliniğine aittir. I Yasal Uyarı