ATAŞEHİR VETERİNER KLİNİĞİ - Ataşehir 7/24  Veteriner

Yavru Tavşanların Beslenmesi

Tavşan yavruları öncelikli olarak en az 3-4 hafta boyunca anne sütü ile beslenmelidir. İçilen anne sütü bağışıklık sistemi elemanlarının yavruya geçişini sağlar ve bu olay en basit ifadeyle yavruların hastalıklara karşı hazırlıklı olmasını sağlar. Bu bağışıklık sistemi elemanlarının başka herhangi bir besinden alınması söz konusu değildir. Bu sebeple yavrular anneyi emmeye devam ettikçe engellemeyin. Eğer yavrularınızı birilerine vermek istiyorsanızda en azından onlar 3-4 hafta tanıyın ki sağlıklı bir yaşam şansları olsun.
 


Anne sütünü emmeyi bırakan tavşan yavrularına vereceğimiz gıdaların nem oranları düşük olmalıdır. Nem oranı yüksek yemler tavşanlarda beslenme yazımızda belirttiğimiz kör bağırsakta bulunan yararlı mikroorganizmalar yerine daha farklı mikroorganizmaların üremesine sebebiyet verir bu da hayvan sağlığı için istenmeyen bir durumdur çünkü ishale sebebiyet vererek ölümlere neden olabilir. Bu sebeple sütten kesildikten sonra yavrulara nem oranı çok düşük kuru ot (kuru yonca-saman) ve az oranda da pelet yem verilmesi en doğru olandır.

Yavru tavşanlar 3 aylık olduklarında yaklaşık 400-600 gram arası bir ağırlığa sahip olmalıdır. Daha hafif olanların iyi beslenmediği ya da anne sütünü yeteri kadar içemedikleri düşünülmelidir. Bu durumdaki tavşanların daha yoğun bir ilgiye gereksinim duyacağı ve sağlık problemlerine daha açık olduğu her zaman akılda bulundurulmalıdır.

Yavru taşanların beslenmesine ilişkin bir diğer önemli husus ise meyve sebze verme zamanıdır. 3 aylık bir tavşan yavrusuna azar azar sebze meyve vermeye başlanabilir ama bu verilen sebze meyve kuru ot ve pelet yeme ilave olarak verilmelidir. Herhangi bir ishal vakası durumunda derhal kesilmeli ve sadece kuru ot - pelet yem ikilisiyle beslenmeye devam edilmelidir. Eğer her hangi bir sorun yaşamazsanız sebze meyve miktarını yavaş yavaş artırabilirsiniz. Tam olarak 6-7 aylık olduklarında sorunsuzca meyve sebze yenebilecek duruma gelirler.